Noutăți

Noi reglementări europene privind azbestul

Pe 3 octombrie 2023, Parlamentul European a adoptat noua directivă privind azbestul. Aceasta este o mare victorie pentru muncitorii din construcții, pentru sindicatele naționale din construcții și pentru Federația Europeană a Lucrătorilor din Construcții și Lemn (EFBWW), deoarece directiva va îmbunătăți considerabil protecția lucrătorilor împotriva expunerii la azbest.

Limita de expunere profesională (OEL) pentru azbest în Uniunea Europeană (UE) urmează să fie stabilită la 2.000 de fibre/m³ (10.000 de fibre dacă sunt incluse fibrele mici). Statele membre au la dispoziție doi ani pentru a reduce limita de expunere la 10.000 de fibre/m3 și șase ani pentru a atinge obiectivul de 2.000 de fibre/m3.

În plus, metodele de măsurare pentru numărarea fibrelor de azbest se vor schimba. Statele membre au la dispoziție șase ani pentru a introduce o metodă de microscopie electronică, care este un sistem mai precis și mai modern.

Alte îmbunătățiri se referă la formare, înregistrare, o mai bună prevenție la locul de muncă și recunoașterea ca boală profesională.

Cu o valoare de aproximativ 78 % dintre cancerele profesionale recunoscute în statele membre legate de expunerea la fibrele de azbest, acesta este o cauză majoră a cancerului profesional. Deși azbestul a fost interzis, există încă 35 de milioane de clădiri care conțin această substanță care pune viața în pericol – clădiri care vor fi renovate sau demolate de muncitori în contextul Pactului verde european.

 

Încă din 1990, FGS Familia reprezinta lucrătorii din construcții și din zona de producție a materialelor de construcții.

FGS Familia si Sindicatul National Familia Constructii, Materiale de Constructii si Lemn sunt  organizații sindicale în care apărarea drepturilor și intereselor membrilor noștri este abordată cu multă seriozitate, cu dăruire, profesionalism și colegialitate. Ne respectăm membrii și acționăm împreună cu aceștia pentru a fi solidari, puternici și generoși.

Utilizăm toate pârghiile legale pentru apărarea drepturilor și intereselor sindicale în dialog social cu reprezentanții angajatorilor, precum și cu reprezentanți ai autorităților.

FGS FAMILIA

CUI 3376655

SINDICATUL NAȚIONAL FAMILIA CONSTRUCȚII, MATERIALE DE CONSTRUCȚII ȘI LEMN

CUI 11344620

Str. Biserica Doamnei nr. 3, sector 3, București, România

 021 312 3886

 0752 06 44 10

 031 780 05 35

  office@fgs.ro

© Copyright FGS 2023. Design vmw

Search