Noutăți

CÂND O MAJORARE DE SALARIU APROAPE A SCĂZUT SALARIUL

De la 1 iulie 2024, salariul minim a crescut de la 3300 lei brut la 3700 lei brut. Suma deductibilă pentru care angajatorul nu plătește taxe și impozite este 300 de lei. Pentru a beneficia de scutirea de taxe de 300 de lei, legislația prevede că venitul brut din salarii și alte beneficii, cum ar fi tichetele de masă, să nu depășească 4000 de lei.

Dar, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a legii, se ajunsese la o situație oarecum absurdă, întrucât actul normativ de majorare a salariului minim nu era corelat cu restul legislației și ar fi provocat efecte adverse pentru lucrători. Astfel, salariații care primeau și alte beneficii, cum ar fi bonurile de masă, erau afectați, veniturile lor urmând chiar să scadă! De ce? La o valoarea a bonurilor de 700 lei, se ajungea la un prag de 4400 de lei, valoare pentru care nu se mai aplica deductibilitatea. Într-un astfel de scenariu, la un salariu minim fără bonuri de masă creșterea reală a salariului net era de 284 lei/lună, la angajații cu bonuri de 700 lei salariul minim creștea cu doar 166 lei, iar la angajații cu bonuri de 300 de lei, salariul ajungea chiar să scadă cu 23 lei!

Necorelarea pragului de 4000 de lei cu majorarea anunțată ar fi dus la inechități și chiar la alte măsuri posibile îndreptate împotriva salariaților. Pentru încadrarea în acest plafon, numeroși angajatori ar fi renunțat chiar la acordarea unor beneficii și venituri asimilate salariilor.

Sindicatele au atras atenția guvernului asupra posibilelor efecte dezavantajoase pentru salariați, susținând remedierea urgență a problemei, prin modificarea actului normativ de majorare a salariului minim, astfel încât lucrătorii să nu fie afectați. O soluție propusă de sindicate a fost creșterea tehnică a pragului pentru acordarea facilităților cu 400 lei/lună, la 4.400 lei brut/lună, pentru veniturile realizate din salarii sau asimilate salariilor.

Reacția rapidă a sindicatelor și demonstrarea clară a fracturii de logică a legii și a posibilelor inechități și efecte adverse a făcut guvernul să-și reconsidere poziția, iar legea a fost modificată cu doar 2 zile înainte de intrarea în vigoare. Soluția găsită a fost neluarea în calcul a bonurilor valorice, astfel încât creșterea salarială a devenit una reală, fără să fie însoțită de repercusiuni nedorite.

Unite, active și implicatele, sindicatele pot obține reale succese pentru cei pe care îi reprezintă!

P.S: Majorarea salariului minim nu se aplică pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim diferențiat de taxare. 

 

Încă din 1990, FGS Familia reprezinta lucrătorii din construcții și din zona de producție a materialelor de construcții.

FGS Familia si Sindicatul National Familia Constructii, Materiale de Constructii si Lemn sunt  organizații sindicale în care apărarea drepturilor și intereselor membrilor noștri este abordată cu multă seriozitate, cu dăruire, profesionalism și colegialitate. Ne respectăm membrii și acționăm împreună cu aceștia pentru a fi solidari, puternici și generoși.

Utilizăm toate pârghiile legale pentru apărarea drepturilor și intereselor sindicale în dialog social cu reprezentanții angajatorilor, precum și cu reprezentanți ai autorităților.

FGS FAMILIA

CUI 3376655

SINDICATUL NAȚIONAL FAMILIA CONSTRUCȚII, MATERIALE DE CONSTRUCȚII ȘI LEMN

CUI 11344620

Str. Biserica Doamnei nr. 3, sector 3, București, România

 021 312 3886

 0752 06 44 10

 031 780 05 35

  office@fgs.ro

© Copyright FGS 2024. Design vmw

Search